Annons

Bokanmälan: Lord Nelsons sista strid

Mikrohistoria är inne. Sedan Peter Englund lanserade framgångsreceptet i Poltava 1989 har fler och fler konkreta händelser - oftast slag - fått sin beskrivning.

Publicerad:

2005-12-01

Trafalgar är inget undantag. Vid detta sjöslag vid Gibraltar år 1805 stoppade den brittiska flottan en fransk-spansk utbrytning. Britternas befälhavare, lord Nelson, stupade på Victorys halvdäck.

Tim Clayton är forskare och 1700-talsspecialist och Phil Craig journalist och tv-producent. Tillsammans tillreder de historien om slaget vid Trafalgar helt enligt receptet detaljer, ögonvittnesskildringar och repliker. På så sätt skapar de en närvarokänsla som nästan liknar romanens.

Alla som har avnjutit C.S. Foresters romansvit om Horatio Hornblowers karriär som sjöofficer under Napoleonkrigen kommer att gilla Trafalgar - även om man i detta fall saknar en person att hänga upp röran av fallande stormärsrår, dånande 18-pundskarronader och förlorade lovartslägen på.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.