Annons

Myror sprutar gift i 'djävulens trädgård'

En myrart i Amazonas förgiftar oönskade växter med dödliga injektioner.

Enligt den lokala legenden härskar onda skogsandar i "djävulens trädgårdar" - skogspartier som består av nästan enbart en trädart, Duroia hirsuta. Men ny forskning visar att de verkliga härskarna är myror av arten Myrmelachista schumanni. Myrorna bygger sina bon i träden.

De äldsta kända trädgårdarna är 800 år gamla. Länge trodde forskarna att den dominerande trädarten på något sätt hindrade andra växter från att slå rot i djävulens trädgårdar. Men den teorin är lika felaktig som legenden om onda andar, enligt resultat som en grupp amerikanska biologer publicerar i tidskriften Nature.

Forskarna planterade cederträd i trädgårdarna, och skyddade vissa av dem från myrorna. De skyddade träden klarade sig utmärkt. Resten tappade bladen på mindre än en vecka. Arbetsmyror bet hål i bladvävnaden och sprutade in myrsyra.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.