Annons

På nätet 28 december

Nästa år fyller Forskning & Framsteg 40 år!

Annons

Publicerad:

2005-12-01

Det ska vi fira på många sätt. Vi börjar med att göra vårt format större. Vi blir tydligare och aktuellare från och med nummer 1/06.

Varje svensk över femton år dricker numera i genomsnitt mer än 10 liter ren alkohol per år. Vi är tillbaka i 1800-talets siffror efter vad som skulle kunna kallas en nykter parentes under större delen av 1900-talet. Läs om det i nästa nummers tema!

En jätteindustri har växt upp i Asien under 1990-talet på bekostnad av mangroveträsken. Träsken som skyddar de känsliga kusterna, läs om dem och hotet mot dem i nästa nummer.

Förra året träffades jorden av strålning från det häftigaste utbrottet av gammastrålning som hittills uppmätts. Och strålningen kom inte från Solen. Läs om rymdens magnetiska fyrar!

När blev våra husdjur våra husdjur? Och varför blev det just hunden, kon, fåret, getenhönan och hästen? Benjamin Franklin för sin del tämjde blixten. Men han var också revolutionär.

Detta och mycket mer kan ni läsa i nästa nummer av Forskning & Framsteg!

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.