Annons

Test med tv i mobilen

Men det är oklart vilken standard som ska gälla.

Annons

I våras genomförde Nokia och ett tiotal andra företag i Finland försök med digital-tv-sändningar till mobiltelefoner. Nokias försök slog väl ut, och i Korea - där digital-tv sänds till mobiltelefoner sedan i maj - har tjänsten redan 140 000 abonnenter. Nu planerar Teracom, företaget som sköter utsändningen av marksänd digital-tv i Sverige, att genomföra liknande försök.

Likt vanlig digital-tv finns det ett par konkurrerande standarder. En kallas DVB-H och är lik den som används för just digital-tv. Fördelen med den är att man kan utnyttja befintlig infrastruktur. Nackdelen är att det finns få mottagare och att även om man kan använda samma sändare som för marksänd digital-tv krävs det en radikal ökning av antalet sändare.

Den konkurrerande standarden kallas MBMS och använder sig i stället av mobiltelefonnäten för sina sändningar. Här är den stora nackdelen att tekniken begränsar antalet tv-kanaler till under tio. DVB-H klarar omkring femtio kanaler.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.