Annons

Bokanmälan: Vackra bilder av kosmos

Det börjar med utsikten hemifrån - Vintergatan, vår hemmagalax, sedd från jorden.

Det slutar med den moderna kosmologins ikonbild - avtryck av det allra tidigaste universum då ljuset började tränga igenom världsrymden. Redan detta är storartat, fascinerande och obegripligt. Hur kan man se så stort, så långt och så tydligt? Med moderna teleskop förstärkta med datorkraft ter sig månens yta mer bekant än mycket som finns på jorden.

Och ju mer man tittar, desto mer häpen blir man över vad dagens bildteknik kan åstadkomma. Genom nebulosor, planeter och galaxer ser ögat allt längre bort i universum och samtidigt allt längre tillbaka i tiden. Det är en vacker bilderbok med de allra senaste bilderna som tagits av vår omvärld, försedda med korta texter som ger bakgrunden till fotografierna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar