Annons

Myror sprutar gift i 'djävulens trädgård'

En myrart i Amazonas förgiftar oönskade växter med dödliga injektioner.

Enligt den lokala legenden härskar onda skogsandar i "djävulens trädgårdar" - skogspartier som består av nästan enbart en trädart, Duroia hirsuta. Men ny forskning visar att de verkliga härskarna är myror av arten Myrmelachista schumanni. Myrorna bygger sina bon i träden.

De äldsta kända trädgårdarna är 800 år gamla. Länge trodde forskarna att den dominerande trädarten på något sätt hindrade andra växter från att slå rot i djävulens trädgårdar. Men den teorin är lika felaktig som legenden om onda andar, enligt resultat som en grupp amerikanska biologer publicerar i tidskriften Nature.

Forskarna planterade cederträd i trädgårdarna, och skyddade vissa av dem från myrorna. De skyddade träden klarade sig utmärkt. Resten tappade bladen på mindre än en vecka. Arbetsmyror bet hål i bladvävnaden och sprutade in myrsyra.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar