Annons

Med stjärnhimlen på ryggen

Sällan möts de två - astronomer och populationsbiologer.

Författare: 

Publicerad:

2006-01-01

Men de fann varandra när det gällde att lösa problemet med att känna igen individuella ryggmönster på valhajar. Med hjälp av matematiska algoritmer som vanligen används för att kartlägga natthimlens stjärnor kunde de skapa en metod för att känna igen valhajar.

Valhajen är världens största fisk - den kan vara upp till 14 meter lång - och har ett vackert mönster av ljusa prickar mot mörk bakgrund på ryggen. Genom att beskriva prickmönstret på samma sätt som man kartlägger stjärnor och sedan jämföra det med cirka 1 500 foton av kända valhajar skapade forskarna en katalog över individerna. Nu kan man snabbt identifiera valhajarna och följa deras förflyttningar i världshaven, utan att behöva komma nära fiskarna. Man får också bättre kunskap om variationer i beståndens storlek.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar