Annons

Pluto och dess följe

Två nya månar i bana runt Pluto har upptäckts.

Sedan 1978 känner vi till Charon, Plutos första och största måne. Den är lite större än halva sin moderplanet, med en diameter på 1 200 kilometer. De nyligen upptäckta månarna är mycket mindre, mellan 45 och 160 kilometer i diameter. De kretsar runt Pluto i samma plan som Charon, men längre bort - avstånden är 45 000 och 60 000 kilometer. Månarna har ännu inte blivit döpta.

Plutos mycket excentriska bana och obetydliga storlek får en del astronomer att hävda att den inte är någon planet utan bara ett av många objekt i Kuiperbältet, en ring av småplaneter bortom Neptunus. Nu i vinter planerar Nasa att skicka upp rymdsonden New Horizons. Om några år kommer den fram till dessa avlägsna regioner och kan då skicka hem mer noggranna observationer från solsystemets utkanter.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar