Annons

Superanpassningsbar superdator

Men hur ska den programmeras?

Författare: 

Publicerad:

2006-01-01

Vid University of Edinburgh bygger man en superdator som inte är baserad på vanliga mikroprocessorer utan på så kallade programmerbara grindmatriser. Dessa är betydligt mer anpassningsbara än vanliga processorer och kan därför skräddarsys.

Om en dator exempelvis ska jämföra DNA-sekvenser kräver det normalt en annan typ av processor än om den används inom partikelfysik. Det gäller inte grindmatriser som kan användas till båda. Nackdelen är att det saknas erfarenhet bland superdatoranvändare att programmera dem.

Här kommer lundaföretaget Mitrionics in i bilden. Där har man utvecklat hjälpmedel för att programmera grindmatriser och systemet används redan av bland annat datortillverkaren Cray.

Grindmatriser är annars vanligast inom kretskonstruktion. I industrin finns också exempel på hur programmerbara grindmatriser används för att få superdatorkraft. Den skotska satsningen är dock den mest gedigna hittills för att pröva programmerbara grindmatriser i stor skala.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar