Annons

Nordens Pompeji

Nu grävs Hemöns grässluttningar ut.

Annons

Publicerad:

2006-03-01

Natten den 23 januari 1973 inträffade - helt utan förvarning - ett vulkanutbrott på Heimaey, Hemön, Vestmannaöarnas enda bebodda ö. Under de fem månader som utbrottet pågick byggdes en ny vulkan upp intill den 6 000 år gamla vulkanen Helgafell. Den fick namnet Eldfell - Eldberget. De delar av ön som inte begravdes av lava täcktes av nedfallande vulkanisk aska, så kallad tefra. När utbrottet upphört återkom de allra flesta av de 5 000 Hemöborna, och efter omfattande nybyggen och restaureringsarbeten blev ön åter ett fungerande samhälle.

Projektet Pompeii of the North gräver sedan i somras ut en liten del av det område som täcktes av tefra, närmare bestämt 8-10 hus längs Suðurgata. Eventuellt ska man också gräva i lavafältet. Om några år beräknas Nordens Pompeji öppnas för allmänheten för att ge en bild av hur Islands största naturkatastrof i modern tid drabbade ön.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.