Annons

Studenter överskattar sin fruktsamhet

Svenska universitetsstuderande önskar ha barn, men vill helst vänta.

Annons

Nästan alla av 400 tillfrågade Uppsalastudenter vill ha ett eller flera barn. Men hälften av kvinnorna tänker sig att få sitt sista barn mellan 35 och 39, en ålder då fruktsamheten avtagit. Kvinnorna överskattar också chansen att bli gravid med hjälp av provrörsbefruktning.

Även männen har en överdrivet optimistisk syn på kvinnors fruktsamhet. Bland dem tror hela 60 procent att en kvinnas förmåga att bli gravid inte sjunker drastiskt förrän efter 40 års ålder. I själva verket sker det redan vid 35.

- Detta är ett allvarligt kunskapsproblem! Många par skjuter i god tro upp att få barn och fattar livsavgörande beslut på bristfälliga grunder, säger Claudia Lampic, docent vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

- Ett bra tillfälle att informera kvinnor är vid gynekologbesök när de får preventivmedel. Det finns ingen lika tydlig situation när unga män möter hälsovården, men det är viktigt att betona att det är ett problem för båda i paret, säger hon.

Resultaten presenteras i tidskriften Human Reproduction.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Ja, INFORMERA!!! Jag är 36 år och hade ingen aning om att risken att jag inte skall kunna få barn har ökat drastiskt. Vi har precis börjat försöka och än är jag vid gott mod, men tänk om det är för sent!!! Jag har medvetet väntat och har aldríg fått annan information än att det var smart att inte få barn för tidigt... Jag borde säkert varit bättre på att söka informationen, men fattade inte det förrän det blev dags att tänka på det...
Håll tummarna för mig!

Ja, absolut informera! Jag är själv 39 och hade väl inte en tanke i världen att jag skulle vara för gammal för att få barn. Vilket jag nu efter 3-års försök faktiskt kan vara. Utredning och hormonbehandling har inte haft någon verkan så nu får vi väl hoppas på IVF.

Ja, informera. Jag hann bli nästan 37 år när jag fick mitt första barn. Tack och lov gick det vägen nästan på en gång och vi fick en frisk och fin liten pojke. Snart är jag 39 och vi har gjort flera försök till att få ett barn till. Har inte lyckats ännu. Har aldrig haft en vilja att få barn innan 30 års åldern, och när man ändå var där skulle man vänta ngt år till. Man tror man har tid på sig. Nu hoppas jag bara att vi ska lyckas bli gravida med nr 2. Med bättre information hade vi nog inte väntat så länge. Så jaa, information, tack!