Annons

Hundens arvsmassa kartlagd

Boxertiken Tasha har fått hela sin arvsmassa kartlagd.

Bakom bedriften står en grupp forskare ledd av svenskan Kerstin Lindblad-Toh vid Broadinstitutet i USA. Forskarna hoppas att kartläggningen ska ge nya kunskaper om sjukdomar som drabbar både människor och hundar, till exempel cancer, epilepsi och diabetes. Resultaten publiceras i tidskriften Nature.

En intressant slutsats är att hunden, musen och människan har stora likheter i de delar av arvsmassan som inte bär på någon genetisk information. Att dessa delar bevarats tyder på att en del av det som tidigare har kallats skräp-DNA inte alls är skräp.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar