Annons

Kattrick i kvantvärlden

Det tankeexperiment som kallas Schrödingers katt har blivit synonymt med kvantfysikens paradoxala verklighet.

Författare: 

Publicerad:

2006-03-01

Att en katt kan vara död och levande samtidigt ter sig som en omöjlighet i vår värld. Men kvantfysikaliskt är det inte alls omöjligt, fast då på atomnivå. Det har fysiker lyckats visa med tidigare experiment där enstaka atomer kunde hållas i sitt obestämda limbotillstånd under mycket korta ögonblick.

Nu har forskare i USA och Österrike lyckats få flera atomer i en klump att uppvisa detta kattrick, den ena forskargruppen med sex atomer och den andra med åtta. Det är fortfarande långt till kattens många miljarder atomer. Men man hoppas att så småningom kunna få många partiklar att samtidigt uppträda kvantfysikaliskt och på så vis bana väg för att drömmen om att kunna bygga en kvantdator ska slå in.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Finns denna artikel? Eller inte? Eller både ock?

Lägg till kommentar