Annons

Nio livsstilsbovar bakom cancer

Under 2001 dog sju miljoner människor världen över i olika cancersjukdomar.

Författare: 

Publicerad:

2006-03-01

En dryg tredjedel av fallen beror på nio riskfaktorer (se listan nedan). Det skriver forskare i den medicinska tidskriften Lancet. Att livsstilen påverkar risken att drabbas av cancer är inget nytt. Men nu har forskare gått igenom den vetenskapliga litteraturen och även återanalyserat originaldata. Fördelen med att så tydligt peka på riskfaktorerna är att många av dem går att påverka.

I länder med hög inkomst är rökning, alkohol och övervikt förknippade med störst risk. I länder med låg- eller medelinkomst är de främsta riskfaktorerna också rökning och alkohol, men även lågt intag av frukt och grönsaker.

Nio faktorer bakom cancerdödsfall

  • Rökning
  • Alkohol
  • Lågt intag av frukt och grönsaker
  • Övervikt och fetma
  • Fysisk inaktivitet
  • Oskyddat sex
  • Luftföroreningar
  • Rök inomhus från hushåll som eldar
  • Smittade sprutor inom sjukvården

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Varför klassas oskyddat sex som en av de främsta cancerriskerna? Är det all sex utan kondom som ger cancer eller minskar risken med t.ex p-piller? Jag har hört att det tvärt om är så att regelbunden sex minskar risken för t.ex prostatacancer. Sen undrar jag om cancer är en smittsam sjukom som kan spridas med smutsiga sprutor?

Lägg till kommentar