Annons

Bokanmälan: Kalla fakta!

När statistiken slog igenom som övergripande samhällsvetenskap under början av 1800-talet flödade entusiasmen.

Annons

Publicerad:

2006-04-01

Den nya tryckfriheten efter 1809 års statsvälvning i kombination med ett ökat intresse för samhällsförändringar gjorde att siffror och statistik blev "nationens modeläsning", enligt en samtida kommentar. Men i dag brukar statistik och torra siffror snarare framkalla gäspningar.

Nåja, den som tar sig an Statistisk årsbok för Sverige kan faktiskt undra varför detta inte är dagens modeläsning? Visst, man läser den knappast från pärm till pärm, men var annars kan man lära sig så vitt skilda saker som att en halv procent av Stockholms läns yta utgörs av golfbanor, att 500 thailändare fick svenskt medborgarskap förrförra året, att spädbarnsdödligheten i Sverige har halverats sedan 1992, att 37 procent av invånarna i Danderyd är miljonärer och att Sveriges skogar till 39 procent består av tall? Här finns mängder med ämnen till kommande middagskonversationer. Samtidigt antyder detta publikationens natur - den ger massvis med fakta, men mindre av sammanhang, tolkningar och förklaringar att hänga upp siffrorna på. Sådant får man leta efter på annat håll, fundera över själv - eller kanske diskutera på en middag med goda vänner.

Litteraturhänvisningar

Statistisk årsbok för Sverige 2006

Statistiska centralbyrån
SCB

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.