Annons

Löss besegrade Napoleon

Många som deltog i fälttåget mot Ryssland dog av lössburna sjukdomar.

För ett par år sedan hittades en massgrav med tusentals kroppar i centrala Vilnius i Litauen. Den innehåller rester av den armé som invaderade Ryssland under Napoleons ledning. Soldaterna hade inte stupat i strid utan dött av umbäranden i det misslyckade fälttåget.

Nu har forskare analyserat dödsorsakerna. Många verkar ha dött i så kallad skyttegravsfeber. Det är en infektionssjukdom som sprids med löss mellan människor. DNA-analyser från tandpulpan visar att många soldater var smittade av bakterien Bartonella quintana, som orsakar just skyttegravsfeber.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar