Annons

Med luftstrupen i vädret

Naturfotografen Mattias Klum fångade här en kungskobra i färd med att sluka en vattenorm på ön Langkawi väster om Malaysia.

Författare: 

Publicerad:

2006-04-01

- Giftbettet dödade direkt. Sedan tog själva sväljandet ungefär en kvart, säger Mattias Klum.

Kungskobran pressar fram luftstrupen för att kunna andas samtidigt som den slukar sitt byte, vilket alla ormar kan göra. Styva broskringar håller röret öppet. När ormar dricker stänger de luftstrupen.

- Ofta stoppar de ner hela huvudet i vattnet och sväljer med käkarna, säger Claes Andrén, ormforskare och vetenskaplig ledare för Nordens Ark i Bohuslän.

Kungskobran är världens största giftorm. Den kan bli över 5 meter lång och dödar sitt byte med en rejäl dos nervgift. Dess vetenskapliga släktnamn är Ophiophagus som betyder ormätare. Kungskobrans matvanor är ett av skälen till att den är sällsynt där den lever i Sydostasien.

- Ett annat skäl är att kungskobran ingår i folkmedicinen. Den som äter ormen anses få del av dess styrka och makt, säger Claes Andrén.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar