Annons

Mer myelin i manliga hjärnor?

I hjärnan bildar så kallade oligodendrocyter ämnet myelin. Det feta myelinet sveps runt nervcellernas utlöpare och gör att de elektriska signalerna mellan cellerna leds snabbare.

Nu visar amerikanska forskare att hanar har omkring en tredjedel mer myelin i hjärnan, åtminstone hos möss.

Studien presenteras i Journal of Neuroscience och tyder på att det är hormoner som ligger bakom. Kastrerade hanmöss, som saknar testosteron, får myelinfattigare hjärnor än andra hanar.

Det här är första gången som man sett en könsskillnad i hjärnans vita substans. Den kan påverka hjärnans funktion.

- Signalerna verkar ledas 10 procent snabbare i hörselsystemet hos hanmöss, säger cellbiologen Robert Skoff vid Wayne State University School of Medicine, Detroit, USA.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Intressant med artikeln. Myelinet är av stor betydelse för flödet av nervsignaler. Så det påverkar både våra känsloupplevelser och tankarDet är en väsentlig faktor i vår hälsa.Själv har jag frågat två program på P1 (Kropp & själ och Frågvist) om vilken slags fett i maten är av vikt för att underhålla myelinet. Fått ett gensvar från Kropp & själ, men inte fått svar på min fråga.Ni på F&F klarar kanske bättre av denna väsentliga fråga.

Vad jag har hört är det enbart omega 3 som kan passera hjärnbarriären och hjälpa till med uppbyggnaden av myelin i hjärnan. Men det är möjligt att jag har fel..

Lägg till kommentar