Annons

Nytt chips klarar Moores lag

Om ett drygt år rymmer kretsarna dubbelt så mycket som i dag - precis som Intels grundare Gordon Moore förutspådde år 1965.

Författare: 

Publicerad:

2006-04-01

Världens första minneskrets med en miljard transistorer har tillverkats av Intel i USA. De enskilda komponenterna på chipset är inte större än 45 nanometer. Det är nära häften av storleken på de allra minsta komponenter som säljs i dag. Minneskretsen är inte serietillverkad utan en testkrets. Det brukar normalt ta ett och ett halvt år från ett testchips till att det kommer i produktion.

Nästa generations kretsar kan med den nya tekniken bli dubbelt så snabba eller hälften så stora. Den så kallade Moores lag säger nämligen att halvledarindustrins förmåga att bygga in beräkningskapacitet på ett datorchips fördubblas var artonde månad. Räknat från den nivå som var aktuell för 40 år sedan då förutsägelsen formulerades, betyder det att det i början av 2007 kan förutsättas komma en krets som är dubbelt så snabb som de som just skapats.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar