Annons

Världens minsta ryggradsdjur

Ungefär lika stor som ett riskorn.

Författare: 

Publicerad:

2006-04-01

En tidigare okänd medlem i karpfamiljen har erövrat titeln som världens minsta ryggradsdjur. Den minsta könsmogna honan av arten Paedocypris progenetica är bara 7,9 millimeter lång - en tiondels millimeter kortare än den tidigare rekordhållaren, som också är en fisk.

Hanen har ovanligt muskulösa bröstfenor och en knöl på magen som kan ha med parningen att göra, enligt en rapport i tidskriften Proceedings of the Royal Society B. Miniatyrfisken påträffades i ett torvträsk på Sumatra. Den har ett ofullständigt kranium som bara täcker delar av hjärnan.

Det finns faktiskt en ännu mindre fisk. Hanen av en art djuphavsmarulkar kan bli könsmogen när den är 6,2 millimeter lång. Men han är inte någon självständig organism, utan ett bihang på honans kropp.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar