Annons

Den röda generationen

De som föddes på 1950-talet avviker från väljarkåren i stort - de röstar mer på vänsterblocket.

Annons

Enligt de regelbundna undersökningarna av partisympatier som Statistiska centralbyrån genomför är den bortglömda generationen, 50-talisterna, rödare än andra generationer. Könsskillnaderna är dessutom påtagliga jämfört med 30- och 40-talisterna: de kvinnliga 50-talisterna är ännu rödare än 50-talsmännen.

I tidigare generationer finns inga tydliga könsskillnader vad gäller partisympatier.

Moderaterna har sitt svagaste stöd bland just 50-talisterna, som i stället är mest överrepresenterade bland dem som stöder vänsterpartiet, därnäst miljöpartiet. Detta gäller särskilt för kvinnorna.

- 50-talisternas uppväxt präglades av det vänsterradikala sena 1960-talet och 70-talet, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Samtidigt kom många kvinnor in på arbetsmarknaden eller på högskolan under denna tid.

I samband med detta politiserades många kvinnofrågor, och skillnaden mellan könen i politiskt hänseende tog form.

- Denna könsskillnad har bara ökat sedan dess och tar sig uttryck i att kvinnor födda på 50-talet och senare röstar längre till vänster än männen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.