Annons

Veckad arvsmassa ger glada miner

En amerikansk forskarehar veckat ihop DNA-molekyler till ett ansikte som från haka till hjässa är en tusendel av diametern hos ett hårstrå.

Författare: 

Publicerad:

2006-06-01

DNA-molekyler är regelbundna, kemiskt stabila och väl utforskade. Därför är arvsmassans dubbelspiraler populära bland forskare som försöker tillverka saker som kan mätas i nanometer, miljondelar av en millimeter.

Nu har Paul Rothemund, nanoforskare vid California Institute of Technology i USA, hittat ett nytt sätt att tillverka invecklade föremål av DNA. Han börjar med att låta en dator göra en ritning som består av en lång enkelsträngad DNA-molekyl sammanveckad till önskad form.

I nästa steg får datorn konstruera flera hundra korta DNA-bitar specialgjorda för att "häfta ihop" konstruktionen. När de färdiga DNA-molekylerna blandas i ett provrör förenar de sig till rätt form i massupplaga. Det leende ansiktet uppstod i cirka 50 miljarder exemplar.

Paul Rothemund beskriver metoden i tidskriften Nature. Han tror att den nya DNA-slöjden bland annat kan bli basen för elektronik i molekylskala.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

DNA som nano-byggmaterial forskar vår grupp på Mittuniversitetet om. Jag har gjort en hemsida på svenska som förklarar principen bakom Dr. Rothemunds experiment:http://www.tfm.miun.se/~bjohog/origami/index.html

Lägg till kommentar