Annons

Vinets hälsoeffekter överdrivna

Ny forskning ifrågasätter den spridda uppfattningen att två glas vin om dagen skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar.

Annons

Enligt forskarna som presenterar sina resultat i tidskriften Addiction Research and Theory har de tidigare studierna visat överdrivna hälsoeffekter.

Orsaken är att man i gruppen som inte dricker alkohol ofta inte skilt mellan dem som aldrig druckit och personer som slutat dricka alkohol av hälsoskäl. Det har gjort att man överskattat sjukligheten och dödligheten hos nykteristerna i jämförelse med måttlighetsdrickarna. I studier där man bara har tittat på långtidsnykterister var det ingen skillnad i sjuklighet och dödlighet mellan grupperna.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.