Annons

Barrskog sprider partiklar

Bilar och fabriker är inte ensamma om att släppa ut partiklar i luften. Även barrskogar sprider stora mängder.

Partiklar i atmosfären reflekterar bort solljus och bygger upp molntäcket så att temperaturen faller. Det betyder att människans utsläpp av sot och andra partiklar påverkar jordens klimat.

- Men en hel del partiklar uppstår naturligt, säger Hans-Christen Hansson, professor i tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Tillsammans med kolleger i Sverige och Finland har han upptäckt att luften i finländska barrskogar under sommarhalvåret innehåller mellan 1 000 och 2 000 partiklar per kubikcentimeter. Sannolikt bildas partiklarna av terpener, organiska molekyler som bland annat ger upphov till doften av tallbarr.

Forskarna hoppas att deras resultat, som publiceras i tidskriften Science, ska leda till att de matematiska modellerna som beskriver framtidens klimat blir bättre. För den som gillar att vara i skogen är de nya rönen om partiklar dock inget att oroa sig för.

- Mängden partiklar på Hornsgatan i Stockholm kan bli tusen gånger högre än i en öde barrskog, säger Hans-Christen Hansson.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar