Annons

Rovdinosaurie jagade i flock

Den största av alla dinosaurier var ett möjligt byte för rovdjur i flock.

En nyupptäckt dinosaurieart, Mapusaurus roseae, hör till de största rovdjur som någonsin vandrat på jordens yta. Den slutsatsen drar argentinska och kanadensiska forskare som har grävt upp hundratals fossila ben ur 100 miljoner år gammal sandsten i södra Argentina.

Benen bildar tillsammans mellan sju och nio ofullständiga dinosaurieskelett. Den största individen var uppskattningsvis drygt 12,5 meter lång, väl i klass med andra jättelika rovdinosaurier som Tyrannosaurus rex, Giganotosaurus och Charcharodontosaurus.

Att fossil från så många individer fanns på samma plats tyder enligt forskarna på att djuren levde och jagade i grupp. De spekulerar i att rovdinosaurierna tillsammans kan ha gett sig på Argentinosaurus, en över 40 meter lång växtätare som var störst av alla kända dinosaurier. Forskarnas resultat är publicerade i tidskriften Geodiversitas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar