Annons

Ett solur i tiden

Datorfräst solur klarar modern tid.

Annons

Fram till år 1841 gick det utmärkt att använda ett solur för att avläsa tiden. Men sedan vi gick över till medelsoltid är soluren dömda att visa fel. Hos den sanna soltiden, den som ett solur visar, varierar dygnens längd under året och därmed också timmarnas längd.

Av en ren slump snubblade Niclas Nylund, student vid Linköpings tekniska högskola, över problemet.

- Jag stoppade ner ett armeringsjärn i berget och markerade skuggans läge varje timme. Ett par veckor senare gick uret helt fel. Då fick jag intresse för det hela, berättar han.

När Niclas Nylund läst tillräckligt mycket matematik på högskolan kunde han ta sig an problemet. Han utvecklade en produktionsmall i kalkylprogrammet Excel.

- I mallen anger jag latitud, longitud och tidszon - sedan tas alla vinklar fram automatiskt.

Efter en konvertering går data rakt in i fräsen på verkstaden. Den fräser linjerna på mässingsskivan med mikrometerprecision. Det betyder att felvisningen på det moderna soluret normalt ska vara mindre än 30 sekunder. När solen skiner, vill säga.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Jag skulle gärna vilja veta om man kan beställa ett sådant ur, och vart man vänder sig.

med föregående talare. Ett sådant solur skulle jag gärna pryda min trädgård med! Men jag har även en annan fråga till tillverkaren Niclas Nylund: har inte ALTITUDEN (höjden över havet) en viss betydelse för tidsmätningen också?

Hej alla solursintresserade!Roligt att ni är nyfikna på soluret som jag har tagit fram. Det tog ett par år från att jag stötte på problemet tills jag hade en lösning. Denna lösning har granskats av lektorer på Matematiska institutionen vid Linköpings universitet och dessutom testats på många håll i landet.Från att initialt ha varit ett kul problem att grubbla över, finns nu nästan 30 producerade solur ute i landet.Det går alldeles utmärkt att beställa ett ur till sin egen trädgård. Kontakta mig gärna via solur@telia.com så skickar jag en informationsbroschyr i pdf-format.Vänliga hälsningarNiclas NylundPS. Till Bert Helgesson: Jo, rent teoretiskt spelar höjden över havet roll. Det har med att göra hur långt ifrån jordens centrum du befinner dig, och inte minst VAR på globen. I praktiken blir detta emellertid helt försumbart och kommer inte att avspeglas på något sätt vid tidsvisningen. Jordens radie är så enromt mycket större än höjden av ett berg på jordytan. DS.