Annons

Bokanmälan: Bombens biografi

Före Bomben fanns bara bomber. Så står det i den brittiske historieprofessorn Gerard DeGroots biografi (!) över atombomben.

Författare: 

Publicerad:

2006-09-01

Den är ännu ett arv från 1900-talet, detta ytterligheternas århundrade. Kriget vetenskapliggjordes alltmer under 1900-talet - tänk bara på de statistiker som redan under första världskriget räknade ut att det krävdes att man släppte i snitt 27 kilo sprängämne över en storstad för att döda en person. Här någonstans uppfanns massmördaren som maximerade dödandet med hjälp av hålkort, räknestickor och pärmar - och så småningom laboratorium.

Atombomben är det mest exceptionella exemplet på krigets allians med vetenskapen - med känt resultat. Läs därför Bomben, även om dagens apokalyps snarare handlar om skräcken för att grannen ska bli ens lägervakt, än om svampmoln som stiger mot skyn.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar