Annons

Splittrad komet närmar sig solen

Tusen liter vatten i sekunden strömmar ut från den sönderfallande kometen Schwassmann-Wachmann.

Det rapporterar det svenska rymdobservatoriet Odin som följer kometens dramatiska omvandling till ett moln av stoft och gas. Ju närmare solen kometen kommer, desto farligare lever den. I solvärmen splittras den 500 meter långa porösa klumpen alltmer.

Så nära jorden som nu, bara 25 gånger längre bort från oss än månen, har ingen komet varit under de senaste 20 åren. När Schwassmann-Wachmann rundade solen förra gången, år 1995, delade den upp sig i tre delar, tre minikometer. Den här gången blir det kanske ingen komet kvar alls. Men spåren efter den lär vi så småningom kunna se som stjärnfall på natthimlen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar