Annons

Vatten bogseras på vatten

Medelhavsöar försörjs med dricksvatten i plastpåsar som rymmer 35 000 ton.

På många håll i världen är vattenbristen akut, hur djupt man än borrar sina brunnar. Att transportera dit färskvatten i tankbåt är olönsamt, och idén att bogsera isberg från höga latituder har inte heller blivit någon succé. En mer framkomlig väg är att bogsera vatten i stora behållare som rymmer flera tiotusentals ton. Förutsättningarna är två, en naturlig och en teknisk. Naturens bidrag är att sötvatten är lättare än havsvatten och därför flyter. Det tekniska bidraget kommer från IFP Research, ett industriforskningsinstitut beläget i Göteborg.

Lätt, stark och stabil

IFP har på uppdrag av Monohakobi Technology Institute i Japan utvecklat duken som behållaren består av. IFP har konstruerat en duk med låg vikt som har både hög styrka och hög vidhäftning. Låg vikt möjliggör att behållaren kan vinschas upp på däck för energisnål återtransport. Att duken är stark innebär att den tål att tänjas åt olika håll allteftersom behållaren utsätts för allehanda krafter och yttre påverkan. För att klara detta måste dukens väv vara flexibel, trådsystemet ska vara rörligt och töjbart. Hög vidhäftning är nödvändigt för att kunna täcka duken med ett vattentätt överdrag och kunna svetsa till full hållfasthet. Denna egenskap brukar minska dukens flexibilitet, men i detta fall gick det att finna en teknisk lösning.

Snart behållare på 350 meter

Dagens behållare rymmer upp till 35 000 ton vatten. De används bland annat i östra Medelhavets övärld. På ritbordet finns redan en behållare som klarar 100 000 ton och är 350 meter lång.

Till hur många människor räcker då 100 000 ton vatten? Som jämförelse kan nämnas att Göteborgsområdet, med sina industrier och 500 000 invånare, förbrukar 160 000 ton vatten per dag. Bygger man upp ett transportsystem där det anländer flera behållare i veckan till ett vattenfattigt område kan dessa sålunda ge det bidrag som krävs för att trakten inte bara ska överleva utan även kunna utvecklas.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar