Annons

Aluminiumskum i cykelhjälm

Äntligen ett metallskum som är både billigt och bra.

När du ramlar av cykeln med huvudet före fångas en stor del av stöten mot huvudet upp av cykelhjälmen. Det är den styva cellplasten (såsom frigolit) som med sina miljontals små luftbubblor skyddar så bra. Materialet är idealiskt tack vare kombinationen låg vikt och god stötupptagningsförmåga.

Som stötupptagare i till exempel en bildörr räcker dock inte cellplasten till. För att ta upp tillräckligt med energi skulle dörren behöva bli mycket tjockare. Men om man kunde tillverka ett skum i metall vore det en annan sak.

Metallskum kan ges samma egenskaper som cellplast men blir då mycket tunnare. Problemet hittills har varit att antingen är cellstrukturen hyggligt bra medan materialet är komplicerat och dyrt att tillverka, eller så är processen och materialet billigt men cellstrukturen och därmed egenskaperna ganska dåliga.

Nu påstår ett österrikiskt företag att man lyckats kombinera de goda egenskaperna. Företaget har till rimlig kostnad tillverkat ett aluminiumskum med jämnstora celler. Genom att bland annat tillsätta små fasta partiklar till den flytande smeten innan skummet stelnar kan man kontrollera cellernas storlek med millimeternoggrannhet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar