Annons

Bokanmälan: Är svensken människa?

Det är ett ambitiöst projekt som historikerna Henrik Berggren och Lars Trägårdh tagit sig an - att ställa diagnos på svensken.

Annons

Publicerad:

2006-10-01

De skisserar en svensk särlösning som bygger på kompromisser och en extrem individualism. Såväl August Strindberg som Per Albin Hansson, Ulf Lundell och Pippi Långstrump får plats i denna berättelse om det svenska.

Ska man vara kritisk, så är det till delarna om de närapå sönderforskade 1800-talsfigurerna författaren Carl Jonas Love Almqvist och historikern Erik Gustaf Geijer. De är för långa. Boken kunde gärna vara hundra sidor kortare.

Litteraturhänvisningar

Är svensken människa?

Berggren Henrik & Trägårdh Lars
Norstedts

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.