Annons

Bästa beviset hittills!

Mörk materia - den som finns utan att synas - har gett sig till känna i en jättekrock mellan två galaxhopar.

Annons

Där det mesta hände i den gigantiska krocken syntes ingenting. Alltså var det ett verk av den mörka materien. Så har astronomerna resonerat i flera årtionden - den synliga materien räcker inte till för att förklara hur galaxerna kan hålla ihop, till exempel. Genom att beräkna den nödvändiga dragningskraften har man dragit slutsatsen att det ska finnas mer än fem gånger så mycket materia i universum som går att observera med teleskop.

Krocken mellan de två galaxhoparna har pågått under de senaste 100 miljoner åren, då stjärnorna, gasen och den mörka materien blandades ihop till ett jättestort galaxkluster. Det mesta som går att se (rött på bilden) samlas i mitten. Men med hjälp av ljus från bakomliggande källor kan astronomerna nu visa att dragningskraften är mycket starkare där det inte syns något, runt om själva klustret (blått på bilden).

Fortfarande vet dock ingen vad den mörka materien är. Och måhända är det något fel i själva relativitetsteorin som ligger till grund för beräkningarna av den förväntade mängden materia.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Man frågar sig som intresserad av universum vidunderlighet hur forskare kan påstå sig vara universums uppkomst på spåret. Med tanke på att man kan tro att mörk materia kan utgöra upp till 96% av universums massa får man väl snarare fråga sig om man ens har hittat stationen som spåret utgår från. Jan Persson

Jag tror att det är bättre att lösa konklikter på Jorden istället och kanske vänta med att lägga ner massa pengar på att skicka iväg halvtaskiga rymdskepp tills att vi har rätt teknik för att utforska rymden. Meningen är ju inte att vi ska använda upp alla våra resurser på Jorden och sedan flytta till en ny planet för att göra samma sak där, så vi bör nog leta inom oss själva efter svaren kring rymden, då jag är helt säker att vi kan finna mycket mera intressantare saker om vår planet och oss själv som kan ge svar om rymden, hur konstigt det än låter för dig som läser detta. Jag hoppas på fler kommentarer som handlar om lösningar än vad som är vad till något oändligt stort. Kram!