Annons

Storvinst förändrar inget

Det finns en schablonuppfattning att folk som vinner mycket pengar blir egoistiska, olyckliga, får falska vänner och köper onödiga saker. Men så verkar det inte vara.

Annons

I ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet har man undersökt människor som vunnit 500 000 kronor eller mer. Huvudresultatet av en enkät som besvarats av 420 personer är att en större vinst sällan innebär någon radikal förändring av livet.

Många använder pengarna till att betala av lån, lägga pengar på boende eller köpa bil. En del går ner i arbetstid eller tar ledigt i olika perioder, men få säger upp sig från arbetet.

- Vinstens storlek har inte någon betydelse för om man säger upp sig, säger Bengt Furåker, professor i sociologi vid Göteborgs universitet. Däremot gör en större vinst personen mer benägen att ta ledigt eller minska sin arbetstid.

Öka chansen att vinna i Memory

Antalet dolda par avgör om det lönar sig bäst att chansa eller spela fegt.

2007-10-01

Ett folk av spelare - men få har problem

Hela 36,5 miljarder kronor eller 5 000 kronor per vuxen person, det är vad svenska folket spelar för om året.

2008-03-01

Beroenden - därför är de svåra att bryta

Nya rön om ett "anti-belöningssystem" som gör beroendet extra svårt att bryta.

2007-09-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.