Annons

Svartskäggs skepp hittat?

Marinarkeologer har hittat vraket av ett 300 år gammalt skepp som troligen tillhörde en berömd sjörövare.

Annons

Publicerad:

2006-10-01

År 1718 gick Edward Teach - mer känd som kapten Svartskägg - på grund utanför North Carolinas kust med skeppet Queen Anne's Revenge. Fartyget, som tidigare hade hetat La Concorde och varit ett slavskepp, hade han kapat av fransmän ett år tidigare.

Svartskägg var en brittisk kapare, som efter hand gav sig på rent sjöröveri. Sommaren 1718 gick enligt flera ögonvittnen Queen Anne's Revenge, som var ett av hans två skepp, på grund utanför North Carolina, och hösten samma år dödades Svartskägg i en strid med den brittiska flottan.

Vraket utanför North Carolina har lika många kanoner som Queen Anne's Revenge skulle ha haft, och ankaret passar i storlek. Skeppet man hittat var byggt någon gång mellan 1690 och 1710, vilket också stämmer. Marinarkeologerna som undersökt vraket har hittat muskötdelar, kanoner och mycket annat som ger en bra bild av sjöfarten för 300 år sedan.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.