Annons

Förintelse planerad i Palestina

Tyskarnas förlust vid el-Alamein hösten 1942 räddade livet på en halv miljon judar i Palestina.

Författare: 

Publicerad:

2006-10-01

Nazisterna planerade en utvidgning av förintelsen vid den planerade erövringen av det vid denna tid brittiskt styrda Palestina. Det skriver forskaren Klaus Michael Mallman vid Universität Stuttgart i den just utkomna boken Deutsche, Juden, Völkermord - Der Holocaust als Geschichte und Gegenwart, som bygger på nya arkivstudier.

En SS-enhet sändes sommaren 1942 till Aten för att där invänta fältmarskalken Erwin Rommels seger över britterna i Nordafrika. Sedan skulle Rommel gå österut och erövra Palestina, samtidigt som en annan tysk kår från det ryska fälttåget skulle anfalla genom Kaukasus.

Samtidigt förhandlade nazisterna med tyskvänliga palestinska araber, som skulle medverka i folkmordet. Stormuftin Hajj Amin al-Husseini i Jerusalem deltog i flera möten med bland andra Adolf Hitler och Adolf Eichmann.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar