Annons

Första månaderna avgör fostrets tillväxt

När råtthonor fick injektioner med druvsocker tidigt under graviditeten vägde ungarna 10 procent mer än normalt vid födseln.

Det trots att honornas blodsockerhalt bara ökade under en enda dag under graviditeten, men denna dag med tre toppar. Detta avspeglar hur det kan se ut hos en person med typ-1-diabetes i samband med måltider. Att råttungarna, och kanske även människobarn, föds större beror på att störningar i blodsockerhalten påverkar hur moderkakans näringstransportörer utvecklas under tidig graviditet. Själva tillväxten sker sedan under graviditetens andra halva. Detta kan förklara varför kvinnor med diabetes typ-1 får stora barn.

- Trots att gravida med diabetes följs upp noga med avseende på blodsocker, är det lätt att detta ändå är ojämnt precis i början av graviditeten, säger molekylärbiologen Anette Ericsson. Hon har gjort studien som en del av sin doktorsavhandling vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

I en tidigare studie har hon undersökt moderkakor från kvinnor som valt att avbryta sin graviditet. En speciell glukostransportör, GLUT4, visade sig finnas bara tidigt under graviditeten. Därför ökar stimuleringen med kroppens insulin sockerupptaget via moderkakan bara just under den perioden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar