Annons

Blodsmitta risk efter bombattack

Vid bombattentaten i London förra sommaren var gulsotssmitta ett oväntat problem.

Författare: 

Publicerad:

2006-12-01

När fyra självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar klockan 8.51 den 7 juli förra året i London, hade staden på sätt och vis tur i oturen. På Royal London Hospital hade akutmedicinare samlats för ett möte som snabbt kom att omsättas i praktiskt arbete.

En viktig lärdom blev att blodsmitta är ett av de största hoten för dem som inte direkt dör av sina skador. Det berättar läkaren Anne Weaver vid Helicopter Emergency Medical Service när hon är på besök i Sverige på en internationell konferens om infektioner inom kirurgin. Delar från både självmordsbombaren och andra offer far med stor kraft in i människors kroppar. Hon visade en bild på en man som fått en benbit från någons knä in i sitt öga. Även de som hjälper till får blod på sig.

- I Storbritannien är risken störst att bli smittad med hepatit B eller C, men om självmordsbombaren är exempelvis hiv-smittad ökar risken för sådan smitta, sade Anne Weaver och fortsatte:

- Vi vill inte sprida budskapet att allmänheten ska låta bli att hjälpa till, men det är bra att ha tanken om blodsmitta i bakhuvudet och att uppsöka en läkare efteråt.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar