Annons

Bokanmälan: Bakom de stora männen

Namnet Henrietta Leavitt är nog bekant för alla som har läst om hur universum blev ofantligt mycket större än bara Vintergatan.

Det var hennes upptäckt för 84 år sedan, att cepheidstjärnor kan användas som måttstock för avstånd i rymden, som fick världsalltet att plötsligt växa. Datorerna på den tiden var de kvinnor som med linjal i handen och stor möda granskade glasplåtar med fotografier av himlen och försåg de stora männen med nödvändiga mätdata.

Fröken Leavitt var en av dem som inte fick räknas till forskarnas skara. Nu har George Johnson, vetenskapsreporter på New York Times, samlat det lilla som är känt från Henrietta Leavitts korta liv i en liten men mycket läsvärd bok, där de stora männen och deras viktiga debatter för en gångs skull kommer i bakgrunden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar