Annons

Mot en fredligare värld

Sedan 1989 har 144 fredsavtal undertecknats. De har stoppat krig i 46 länder.

Antalet krig är i dag långt färre än vid kalla krigets slut. Under 2005 pågick 31 väpnade konflikter i världen, av vilka fem beskrivs som rena krig. För femton år sedan pågick över 50 konflikter. De mest förödande konflikterna under 2005 fanns i Irak, Afghanistan, Kashmir, Nepal och Colombia.

Men forskarna vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet ser ett oroande mönster: konflikter återkommer. Exempelvis har nya strider brutit ut på Sri Lanka efter en tids vapenvila.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar