Annons

Alkoholturbo fixar knackningarna

En motor som utlovar högre prestanda till lägre pris har utvecklats av forskare i USA.

När man försöker klämma ut för mycket effekt ur en vanlig bensinmotor kan ett fenomen som kallas knackning uppstå. Bränsleblandningen antänder för tidigt och effekten blir den motsatta: verkningsgraden för motorn minskar dramatiskt.

Nu visar datorsimuleringar och praktiska försök att det kan räcka med att spruta in en liten mängd alkohol direkt i cylindern för att kyla ner bränsleblandningen, vilket minskar knackningsrisken. Bakom idén ligger tre professorer vid Massachusetts Institute of Technology i USA.

Poängen är att om man lyckats undertrycka knackningen kan man få ut betydligt mer effekt ur samma mängd bränsle. Man kan också välja att minska bränsleförbrukningen. Simuleringar visar att det går att minska storleken på en bensinmotor till hälften och bränsleförbrukningen med mellan 20 och 30 procent och bibehålla effektuttaget.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Vart tog vatten insprutningen vägen är det ungefär samma sak

Lägg till kommentar