Annons

Sjuka hus-sjukan på spåren?

I tidigare studier av hur fuktskador och mögel påverkar människor har miljöforskare provat effekten av ett mögelämne i taget.

Annons

När man nu för första gången har utsatt försökspersoner för mögelluft där ett flertal komponenter ingår påminde symtomen mer om dem som sjuka hus skapar, visar en avhandling vid Arbetslivsinstitutet.

- Friska försökspersoner kände snabbt att luften luktade instängt, och vissa blev även irriterade i huden, säger Anna-Sara Claeson, biologi- och kemilärare som nyligen doktorerat i miljökemi.

Det visade sig också att en fuktälskande bakterieart, Streptomyces albidoflavus, släpper ifrån sig aminer, som är ett slags små och mycket reaktiva kemiska föreningar.

- Vår hypotes är att dessa aminer reagerar med andra ämnen i inomhusluften och att de ämnen som då skapas påverkar människor mer än enbart mögel. Men detta återstår att prova, säger hon.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.