Annons

Vikingen - en elitkrigare

Vikingarna var välorganiserade krigare, väl insatta i vad som hände ute i Europa.

Annons

- Man kan kalla dem en välorganiserad krigarelit som slogs professionellt, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms universitet.

- Vikingarna hade standardiserade vapen, en tydlig befälsordning och uppställning för strid. De var vältränade och delade resten av Europas framväxande riddarideal.

Hon har undersökt vapen och dräkter bland Birkakrigare från 900-talet och kan visa att vår bild av vikingarna som vilda och okontrollerade krigare är felaktig. Fynden speglar också kulturmöten. Dräkten var importerad från stäppnomaderna norr om Kaspiska havet, liksom pilbågen som var av mongolisk typ - kort och lämpad för ryttare, men effektiv.

- Garnisonen på Birka var ett helt militariserat samhälle, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson. För unga män var striden ett ideal, och mycket hand-lade om hämnd, heder och krig på samma sätt som i resten av Europa.

Birka är välkänt för alla fynd och utgrävningar. Är inte arkeologerna klara med Birka snart?

- Absolut inte, bara en bråkdel av ön är utgrävd, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson. Det finns mycket mer att ta reda på.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag såg ett program som BBC hade gjort där dom gjorde en studie om vikingarnars tåg i västerled verkligen hade ägt rum.Dom hade i en intervju med en amerikansk forskare som studerat möjliga bosättningar på newfundland,det visade att det fanns fyndplattser och fynd att så var fallet. Det som avgjorde att vikingarna inte stannade kvar var ständiga strider med urbefolkningen,som inte alls stred med den gängse normen, till slut återvände dom tillbaka till island dom som överlevt.Att dom klarade strapattserna i öppna båtar som är sjö-dugliga och att vikingarna var goda sjömän var att, kläderna som tillvekats av säl-skinn desutom var minst lika varma som dagens överlevnads-dräkt det testade BBC i programet (jag tror det var explorer chanel)Jari Lehtilä