Annons

Återkoppling: Tvångsshopping - snart en sjukdom?

Enligt en ny amerikansk studie av 2 500 slumpmässigt valda personer är 6 procent av kvinnorna och 5,5 procent av männen "tvångsmässiga köpare", compulsive buyers.

Författare: 

Publicerad:

2007-01-01

Tillståndet kännetecknas av påträngande eller oförnuftiga impulser att köpa saker, av att personerna ofta köper saker som de inte behöver eller har råd med och av att de shoppar betydligt längre tid än de tänkt sig.

Den spridda uppfattningen att tvångsmässiga inköp främst görs av kvinnor bekräftas alltså inte. Orsaken till myten, säger psykiatern Lorrin Koran vid Stanford University School of Medicine som gjort studien, är att kvinnor oftare söker hjälp för sina besvär. Studien är publicerad i American Journal of Psychiatry.

De tvångsmässiga shopparna är yngre än genomsnittskonsumenten, 40 år i stället för 49, och de har lägre medelinkomst. De har inte fler kreditkort än andra konsumenter men tenderar att utnyttja sina krediter i botten. De tenderar också att lida av ångest och depression.

Tvångsshopping är inte en erkänd psykiatrisk störning, men vid nästa revision av den amerikanska psykiatrimanualen som sker år 2011 bör diagnosen komma upp på dagordningen, kommenterar några forskare. Andra anser dock att detta skulle skymma förhållandet att sociala faktorer som genomträngande reklam och frikostig kreditgivning bidrar till det myckna shoppandet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar