Annons

70 000 år gammal ormdyrkan

Spår av världens äldsta ritual hittade i södra Afrika.

Författare: 

Publicerad:

2007-03-01

Länge har forskarna trott att mänskliga ritualer är omkring 40 000 år gamla. Men arkeologen Sheila Coulson vid universitetet i Oslo har funnit spår av 70 000 år gamla ritualer.

Vid en utgrävning i nordvästra Botswana, där sanfolket lever, hittade hon spår av ritualer i en klippa som ser ut som en orm. Enligt sanfolkets traditioner är pytonormen människans ursprung. Klippan har många inristningar med motiv av pytonormar. Vid utgrävningen kring klippan hittades dessutom över

13 000 föremål som verktyg och spjutpetsar, de äldsta alltså 70 000 år gamla. Många av spjutspetsarna var gjorda av stenar som inte kommer från området, utan har hämtats hundratals kilometer därifrån. Sheila Coulson hittade inga spår av boende eller vardagligt liv på platsen, vilket styrker teorin om att detta var en kultplats.

Fynden visar att människan var mer organiserad och förmådde tänka abstrakt och symboliskt långt tidigare i historien än vad vi hittills har trott.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar