Annons

Bokanmälan: Gay i alla tider

Forskningen om sexualitet är ett snabbt växande område.

Annons

Publicerad:

2007-03-01

Från att ha varit tabu har nu frågan om sexuell identitet eller läggning kommit alltmer i fokus. Så lagom till den omdebatterade tv-serien Böglobbyn kommer boken Gay - en världshistoria. Den är ingenting mindre än en soffbordsbok om homosexualitet i alla tider. Och den är verkligen en världshistoria, där även världen utanför USA och Europa får gott om plats. Bilderna i boken är dessutom kort och gott fantastiska! Bara att bläddra sig igenom verket väcker såväl nyfikenhet som ibland förvåning. Här finns gamla skämtteckningar, målningar med homoerotiska motiv, gamla fotografier från homomiljöer och tidningsklipp. Och bilder på den apparatur som ännu på 1960-talet användes för att genom elchocker "bota" homosexuella.

Bokens redaktör, Robert Aldrich, är professor i europeisk historia vid Universitety of Sydney, och det dussintal forskare som medverkar är allt från sociologer och språkforskare till konsthistoriker. Boken ges nu ut på svenska, engelska, franska och spanska.

Litteraturhänvisningar

Gay - en världshistoria

Aldrich, Robert(red.)
Natur och kultur

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.