Annons

Toppinkomsterna har minskat - och ökat

Under stora delar av 1900-talet minskade inkomstskillnaderna i Sverige.

Annons

Den tiondel av Sveriges befolkning som tjänar mest före skatt hade under vissa år på 1910-talet mer än hälften av alla inkomster i Sverige. Sedan sjönk deras andel av inkomsterna stadigt ända till på 1980-talet - då de tjänade drygt 20 procent av alla inkomster.

- Den stora förändringen skedde faktiskt innan folkhemmet och välfärdspolitiken tog form, säger Daniel Waldenström, nationalekonom vid Institutet för näringslivsforskning och medförfattare till en uppsats i ämnet som nyligen publicerades i Ekonomisk Debatt.

Han tror att en delorsak kan vara att inkomsterna bland dem som tjänade sämre ökade - de med lägre inkomster började komma ikapp.

Det finns också under hela 1900-talet en stor spridning inom den tiondel av befolkningen som tjänar mest. Det är den enda procent som tjänar mest som driver förändringarna.

- Den svenska utvecklingen är mycket lik övriga västländers, säger Daniel Waldenström.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.