Annons

Hur många vargar bör vi ha i Sverige?

Med anledning av artikeln på sidan 50:Hur många vargar bör vi ha i Sverige?

Publicerad:

2007-03-01

(1) Betydligt färre än i dag
(2) Något färre än i dag
(3) Ungefär som i dag
(4) Något fler än i dag
(5) Betydligt fler än i dag

Svara på www.fof.se eller sänd ett vykort till F&F frågar, Box 1191, 111 91 Stockholm. Vi behöver ditt svar senast 8 mars.

Förra numrets fråga:
Tror du att det moderna lågprisflyget har försämrat flygsäkerheten?

(1) Nej, snarare tvärtom 11 %
(2) Nej, ingen skillnad 24 %
(3) Ja, antagligen, men bara marginellt 42 %
(4) Ja, i påtaglig grad 23 %

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

4

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Mitt svar är : ( 5 ) Betydligt mer än idag ! !Personligen förespråkar jag minst 1000 vargar i skandinavien.Det krävs då att Norge tar en del av ansvaret för att bevara vår vargstam.Mvh Jimmy Magnusson NORDULV www.nordulv.se

Jeg er enig med Jimmy Magnusson at vi bør ha minst 1000 vargar , og at Norge må ta sin del av vargstammen og slutte å skyta ned vargarna.Norge har kun 15 - 20 vargar og den norske rovdyrforvaltningen er en stor skam .

Mitt svar är alternativ 5, alltså betydligt fler vargar än den spillra av varg våra myndigheter förvaltar idag.Målsättning är en livskraftig stam av varg i vårt land och en sund fauna totalt sett.

Röstar på alternativ 5, vi bör ha minst 1000st vargar i Sverige. Min motivering till detta är följande: En stor biologisk mångfald är nödvändig för en ekologisk balans. Dessutom finns en stor ekonomisk potential i eko turism, vilket många verkar glömma i alla vargdebatter.Vad det gäller kostnader för en vargstam på 1000st individer, bör man se hela samhälls kostnaden. Tycker mig ofta se i vargdebatter hur man bara räknar kostnaden för vargen iform av rovdjursstöd mm. Jag tror personligen att en lviskraftig vargstam på 1000st individer faktiskt skulle vara lönsam för samhället. En fråga man bör ställa sig i sammanhanget är: Vad kostar den stora älgstammen vi har samhället??? Älgar genererar givetvis pengar i form av kött, men vad kostar älgar i form av trafikolyckor och skogskador? En ökad vargstam skulle troligen minska älgstammen, vilket skulle kunna vara en välgärning för alla skogsägare. Man ska heller inte glömma bort att vargar också tar en del gnagare, vilket också är positivt för skogen. Nu har jag inga siffror på vad älgar kostar i skogskador och trafikolyckor varje år, jag vet heller inte hur mycket älgstammen ger i form av kött. Detta resonemang för jag endast för att visa att vargstammen nödvändigtvis inte behöver vara en samhällskostnad. Dock vill jag vara tydlig med att jag som sagt inte har några fakta som bekräfta mina än så länge filosofiska teorier.

Lägg till kommentar