Nyupptäckt gen ger nyttigare vete

Genom växtförädling får vete tillbaka en gen som höjer näringsvärdet.
Publicerad

Forskare har hittat en gen hos vetets vilda släktingar som bidrar till att flytta proteiner, järn och zink från växtens gröna delar till de mogna kornen. Genen försvann från vete någon gång efter jordbrukets genombrott för cirka 10 000 år sedan. Genetikern Jorge Dubcovsky vid University of California och hans medarbetare har fört tillbaka genen med hjälp av traditionell förädlingsteknik.

– Det hade kunnat göras gentekniskt, men det var inte nödvändigt och vi vet att många människor är skeptiska mot gentekniskt ändrade grödor, säger han.

De nya sorterna har börjat odlas på försök. De innehåller högre halter av mineraler och omkring 10 procent mer protein än traditionella sorter.

University of California har patent på att göra gentekniska förändringar med hjälp av genen, men Jorge Dubcovsky skänker bort frön till alla som vill föra in genen med traditionella metoder. Han beskriver sina resultat i tidskriften Science.

Per Åman, professor i växtproduktlära vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, tycker att upptäckten är lovande.

– Men det återstår att se om de nya sorterna ger bra avkastning, säger han.

De vanligaste typerna av vete står i dag för cirka 20 procent av mänsklighetens intag av kalorier.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor