Annons

Årets förvillare är Svenska Dagbladet

Inte första klavertrampet av denna ansedda dagstidning.

Annons

Publicerad:

2007-04-01

Idagredaktionen på Svenska Dagbladet har av Föreningen Vetenskap och Folkbildning utsetts till Årets förvillare 2006. Redaktionen får utmärkelsen för sin grovt vilseledande artikelserie om så kallad energimedicin i augusti 2006.

I motiveringen står bland annat: "I artikel efter artikel framfördes felaktiga uppgifter om ett antal ovetenskapliga behandlingsmetoder. Energimedicin (näraliggande benämningar: frekvensmedicin, resonansmedicin, kvantmedicin) är samlingsnamn på ett antal löst relaterade behandlingsmetoder som saknar varje form av vetenskapligt stöd och i sin helhet bör betraktas som bluff.

Det borde ha varit lätt för Idagredaktionen att kontrollera några av alla de uppgifter som förekom i artiklarna och snabbt reagera. Det är inte första gången som Idagsidan publicerar grova felaktigheter i vetenskapligt avgörbara frågor."

Vetenskap och Folkbildning är en ideell förening med uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.