Annons

Bokanmälan: Staden bakom kartan

Peter Lundevall är samhällsplanerare och anställd på Stockholms stadsbyggnadskontor. Här berättar han om Stockholm och dess förhållande till stadsplaner genom historien.

Annons

Publicerad:

2007-04-01

Från 1200-talet och framåt har Stockholm växt. Ibland har ny- och utbyggnader planerats, ibland har staden vuxit av sig själv. Idealen för hur en stad bör se ut har skiftat genom århundradena.

Varje uppslag består av en bild och tillhörande text. Det är inte bara äldre målningar utan också flygfoton, kartor och ritningar som visar staden ur alla upptänkliga vinklar. Lundevall skriver bland annat om de tidiga stadsplanerna, stadens förändrade siluett, projekten som aldrig blev av (som villastaden vid Hornsberg och Sveavägens förlängning ner till vattnet), bostadssegregering, trafikproblem och miljonprogrammet.

Texterna är för långa för att kallas bildtexter, men tillsammans berättar de var sin liten del av huvudstadens historia bortom kartan.

Litteraturhänvisningar

Stockholm - den planerade staden

Lundevall, Peter
Carlssons

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.